Het basisvertrouwen is het fundament van alles. Aan het begin van je leven wordt de blauwdruk gemaakt van hoe je in de rest van je leven omgaat met je overlevingsstrategieën. Als er op dat moment onveilige situaties zijn geweest, heeft dit grote impact op het brein en bepaald dit voor een groot deel hoe je in je latere leven met relaties omgaat.
GBS is een patroon van gedragingen, ontstaan als gevolg van een indrukwekkende gebeurtenis waardoor het basisvertrouwen aangetast is. Wanneer men geboren wordt, is er van nature een basisvertrouwen van ongeveer 70%. De andere 30% zal normaliter groeien op basis van ervaringen die als kind opgedaan worden. Wanneer er een vroege angstige ervaring is, zal deze 70% moeizaam gehaald worden. Het basisvertrouwen wordt door deze ervaring aangetast en er komt automatisch een overlevingsdrang opgang. Dit kan het Geen Bodem Syndroom veroorzaken. Recent is ontdekt dat de volgende situaties indrukwekkend kunnen zijn:
- moeder of vader heeft last van een Post Traumatisch Stress Syndroom
- de moeder heeft stress ervaren tijdens de zwangerschap
- na geboorte niet in de armen of op de borst van de moeder gelegd worden
- vroeggeboortes (couveusekindjes)
- keizersnede (foetus/baby legt de “onnatuurlijke” weg af)
- medisch ingrijpen bij de bevalling
- een emotioneel onbereikbare moeder (bijv. postnatale depressie)
- het kind is ongewenst
- het kind is geadopteerd
- de zwangerschap is gemanipuleerd (bijvoorbeeld door IVF)
- een verlies (zelfs al voor geboorte) van een tweelingzus of broer
In de vroege ontwikkeling – ook wel de inprentingfase genoemd – kan dit leiden tot stress. Wanneer dit niet erkend, gesignaleerd of niet op de juiste wijze behandeld wordt, ontstaat er veelal een Post Traumatisch Stress Syndroom. Stresshormonen die hierbij in de hersenen vrij komen, verstoren de opbouw van het basisvertrouwen sterk. Dit resulteert in sociaal emotionele problemen. Er volgen vaak moeilijkheden binnen gezinssituaties, op school en later als volwassene in (werk)relaties. Geen Bodem Syndroom heeft zeer veel overeenkomsten met ADHD en/of vormen in het autistisch spectrum. helaas wordt er in de praktijk dagelijks verkeerd gediagnosticeerd. Dit komt door de onbekendheid over het GBS. Er wordt dus in veel gevallen verkeerd behandeld en medicatie voorgeschreven.
Hoe het GBS herkend kan worden bij kinderen en volwassenen zal liggen aan welke overlevingsstrategie (onbewust) gekozen is. Een aantal voorbeelden zijn:
- een huilbaby (vechten) of juist erg stil, is naar binnen gekeerd (verstarren)
- zeer drukke uitingen van baby, kind, volwassenen (lijkt op ADHD)
- teruggetrokken gedrag (lijkt op autistisch spectrum)
- voortdurend controle willen houden op hun omgeving
- hoogsensitiviteit
- goed kunnen observeren, taxeren en manipuleren van anderen
- een onverzadigbare honger naar aandacht
- verslavingen zoals alcohol, drugs en eten
- superieur gedrag (narcistisch gedrag)
- onvermogen en/of angst om relaties aan te gaan (aantrekken-afstoten)
GBS kan succesvol behandeld worden met de CREF-Methode zonder medicatie. Deze behandeling is geschikt voor alle leeftijden. Met behulp van de CREF- Methode wordt een analyse gemaakt van de basis behoefte in een groep of individu. Daarnaast krijg je inzichtelijk waarom men op een bepaalde manier reageert/acteert en wat de onderliggende processen zijn. Met deze innovatieve methode ontstaat er inzicht in de ontbrekende behoeftes, die vervolgens weer worden opgevuld door de deelnemer(s) zelf.
Bij de therapie en trainingen kan samen gewerkt worden met een paard. Het paard helpt mee als acteur, spiegel en graadmeter. Ze zijn allert op onze non-verbale communicatie en reageren in het hier en nu op ons denken, voelen en doen.
Bij interesse in therapie of een training van (sport)team of gezin en prijzen, kunt u contact opnemen via het contactformulier.
Ik werk op mijn eigen lokatie en ook in de praktijk van BL-Balans van de oprichter van het Instituut voor Kennis en Vaardigheden. www.bl-balans.nl